nadchnúť sa pre knihu

11:14:00

 
Názov. Call Me By Your Name / Autor: André Aciman / Rok vydania: 2007 / Počet strán: 248


Sú knihy, ktoré prečítate a zostanú na poličke. Sú knihy, ktoré neprečítate. Sú knihy, ktoré prečítate a nezapamätáte si ich. Sú knihy, ktoré zostarnú s vami a knihy, ktoré budu naveky mladé.

A potom je tu Call Me By Your Name. 




mať dušu 

Kupovať knihu podľa toho, že sa momentálne o nej veľa hovorí je fakt risk, ktorý bežne nerobievam. Ale bola som v zúfalom rozpoložení a niečo ma donútilo objednať si Call Me By Your Name. 

Prečítala som to za víkend. So slzami v očiach. 

Call Me By Your Name sa odohráva niekedy v 1980s v Taliansku. Eliov otec na leto bráva k sebe študentov z univerzity, aby mohli pracovať na svojich textoch. No a práve v ten rok príde Oliver, sympatický Američan. Jeden pohľad vedie k ďalšiemu a sedemnásťročný Elio zistí, že to, čo cíti, je veľmi silná túžba po (fyzickom) kontakte. A tak sa začne vzťah plný vášne, intimity, prvého vzplanutia a prvej skutočnej lásky. 

Už od prvej strany som mala pocit, že autor asi nebude jeden z tých, ktorý používa jazyk len ako nástroj na rozprávanie príbehov. Ja-rozprávanie. ktoré obyčajne nemám moc v láske, sa premenilo na fantastickú vec, vďaka ktorej všetka túžba prenikala pod kožu aj mne. V kombinácii s naozaj voľným spôsobom písania sa tak príbeh nestal zaujímavý len po obsahovej stránke, to bola hotová výstava krásnych prirovnaní napísaných krásnymi slovami.  Schopnosť vyjadriť nevyjadriteľné je  niečo, čo presahuje talent, jednoducho musí vychádzať z duše.  Možno preto ma kniha vtiahla od prvej stránky, prvého riadku, lebo mala dušu, lebo jej jazyk mal svoju vlastnú dušu. 


trochu iná romantika 

Počas prvých častí knihy sa až príliš veľakrát stalo, že sa dej motal okolo toho istého, len akosi to bolo vždy povedané inak. A práve vtedy, keď už sa mi to zdalo divné sa všetko začalo hýbať "tým správnym smerom". Potom prišli ďalšie pochybnosti: Čím sa táto kniha líši od iných romantických kníh? 

Má bisexuálnu postavu, ktorá sa nebráni svojej sexualite a nedefinuje sa, ktorá sa hrnie aj tam, aj tam a obe strany svojich túžob prežíva rovnako intenzívne. 

Nebojí sa naozaj zvláštnych momentov. Za všetky spomeniem scénu s broskyňou. A tu si dovolím jednu poznámku: Sú knihy, kde by mi podobné scény prišli nechutné - povedzme 50 Odtieňov sivej, tam som skoro vracala už len pri tom ako spolu prvýkrát hlavný hrdinovia mali sex. Pritom v tejto knihe sa nachádzajú nemenej zvrátené momenty, lenže  tu všetko tak dávalo zmysel a dopĺňalo vzťah hlavných hrdinov, že som nedokázala ani pomyslieť na to, aké to je zvláštne. Až v retrospektíve mi došlo, že bez všetkých tých opisov a kontextu sú jednotlivé scény naozaj divné. 

Má hĺbku. Nájsť niečo viac v knihách o letnej láske je fakt ťažké, možno by sa zdalo, že pri tejto téme dokonca nemožné. Ale André Aciman to zvládol - zašiel do hĺbky toho, čo voláme intimita a ako ďaleko vlastne siaha. Po zjedenie broskyne, povedala by som. Po steny Ríma, možno. 




Call Me By Your Name je jemne utkaná kniha, ktorá navyše prišla do môjho života v správnom čase.  A hlavne ukázala o čom všetkom sa dá bez hanby písať a navyše to spraviť aj pekne. Ako sa dá intenzívne cítiť a nerobiť z toho drámu, ako sa dá slovami navodiť atmosféru Talianska, ako sa dá privolať cez zimu leto. 

Čítajte, ak chcete cítiť a prežívať, strácať sa v pocitoch niekoho iného a v jeho spomienkach, ktoré sú často trpké, priam horké a občas pália (na očiach, na duši, i na jazyku). Pretože táto kniha vniká pod kožu -  mne pod kožu prenikol citát o "bytí" a "chcení". 


filmové spracovanie bez hĺbky 

Náhly záujem o knihu privolala jej filmová adaptácia, ktorá sa do slovenských kín dostane vo februári. Samozrejme, že v prípade oscarových filmov sú väčšinou kiná pozadu za internetom. Každopádne, film je len slabou dávkou toho, čo ponúka kniha. A nech je kritikmi akokoľvek oceňovaný, chýba mu naliehavosť, ktorú má kniha, chýba mu to temné a silné, čo sa dá nájsť len pri čítaní. (Aj tak som sa rozplakala na konci, takže až také zlé to nie je.) 

Filmu sa dá ospravedlniť dokonca aj to, že  useknutým  koncom trochu mení celú podstatu knihy a z Elia sa stáva len patetický naivný chlapec. Kde však zásadne zlyhal je presne ten strach, ktorý Aciman pri písaní nemal - podať aj tie najškaredšie stránky našich tiel, našich túžob. Niekde v tých záberoch sa totiž stratili všetky tie "zvláštne" a "divné" momenty, ktorý z Call Me By Your Name robia Call Me By Your Name.  Oceňujem však ponechanie niektorých textov v ich pôvodnej podobe, aspoň týmto spôsobom sa film priblížil svojej knižnej predlohe. 

aj nabudúce 

Verím, že sa k tomuto ešte niekedy vrátim. A pravdepodobne nie raz, ale viackrát. Lebo také nadchnutie z jednej knihy som necítila už dávno. 

Prosím, čítajte dobré knihy a nadchnite sa pre ne, lebo v dnešnom svete zostáva už len málo ľudí, ktorých niečo nadchne a len málo vecí, ktorým sa takejto pocty dostane. 






You Might Also Like

0 komentárov

credits

header: drawing of a book: http://www.freepik.com/

Odporúčaný príspevok

lo-li-ta

V jednej ruke káva a v druhej Lolita, vydanie staršie ako ja sama a ten obal, ktorý si pamätám ešte z detstva. Nabokovova Lolita ve...

Celkový počet zobrazení stránky