3 knižné minirecenzie II.

21:12:00





Nakopili sa mi knihy, o ktorých sa dá niečo málo povedať. Lebo k niektorým treba povedať viac  a  k iným menej. A navyše prichádza jar, čas, kedy sa už dá čítať v záhradách a parkoch alebo na balkónoch a terasách. Prichádzam teda s tromi knihami, ktoré sa možno pridajú aj na váš jarný reading list.




V podstate som celkom v poriadku - Gail Honeyman 


Eleanor je čudáčka s nie celkom pekným osudom. Nemá priateľov, ale má jazvu na tvári, na večeru si varieva asi tak ako ja na internáte - cestoviny s niečím, čo príde - a aby prežila víkend, kupuje si fľašu vodky. Ale niečo sa v jej živote zmení a áno, hádate správne, Eleanor sa začne o seba starať. To niečo sa spočiatku zdá ako trochu blbá zápletka, ale stačí to prehryznúť a z knihy sa stane oddychovka. Neurazí, skôr pobaví. Spôsob, akým Eleanor komunikuje vytvára často absurdné situácie, na ktorých sa dá zabaviť. Akoby to slovenčinári nazvali, Gail Honeyman používa láskavý humor. A je to v podstate celkom v poriadku. Aj oddychové knihy občas treba. 

3,5/5 



Dve Sestry - Åsne Seierstad

Príbeh dvoch pôvodom somálskych dievčat, ktoré vymenia život v Nórsku za odchod do Sýrie v mene islamu. . Už ako pri Jeden z Nás, nórska spisovateľka ukazuje ako perfektne vie prerozprávať príbeh poskladaný z kúskov výpovedí, zo statusov na Facebooku či z Twitteru, ako dokonalo dokáže udalosti spojiť, aby čitateľovi podala autentické svedectvo. 


Pomocou načretia do detstva dievčat zisťujeme, ako sa dievčatá radikalizovali a nie je to príjemné čítanie, až takmer chcete kričať, nech to nerobia, presne ako pri pozeraní hororu. Ale príbeh pokračuje presne oproti tomu, čo chceme, aby sa dialo. A najdesivejšie je uvedomenie si jeho skutočnosti plus dozvedanie sa o osude ich otca a o dopade odchodu sestier na celú rodinu. 

Čo však oceňujem sú fakty o Sýrii, ktoré sa podarilo do knihy dostať celkom nenásilným spôsobom a tak, že dokonale zapadli do celého príbehu. Dve Sestry teda ponúkajú pohľad nielen do radikalizácie mladých ale aj do histórie, do pôvodu konfliktov v Sýrii, do života žien, ktoré sa rozhodli odísť a zasvätiť život vojne po boku IS.



Silná vec, nie je to rýchlo stráviteľná jednohubka, ale poriadna večera, ktorú budem tráviť ešte dlho.


5/5

Sympatizant - Viet Thanh Nguyen 

Sympatizanta som už niekoľkokrát omieľala na instagrame osamelého jednorožca, ale nedá mi to, spomeniem ho znovu. Sympatizant je totižto príbeh o špiónovi, človekovi dvoch tvári. Hovorí o vojne vo Vietname, o svojom osude, o Vietkongu, o Amerike, o svojom mieste v  spoločnosti. A ono to je fakt sľúbné, tak do polovice. Potom sa dej rázne spomalí a opäť sa prebudí až na konci, kedy sa konečne dostávame k dlho očakávanému "wow" momentu. Je síce trochu menej šokujúci, ale nesie isté čaro a hĺbku.

Jednou z vecí, ktorá veľmi bije do očí, je neskutočne originálny štýl autora. Prirovnania vedia byť trefné a originálne, humor presne tak jemne ironický a štipľavý, ako sa patrí. Je zaujímavé pozorovať kombináciu tragických príbehov, ktoré sa v knihe objavujú a humoru. Nejakým spôsobom obe fungujú a vytvárajú parádnu zmes.

Ak prežijete strednú pomalšiu časť, nebudete ľutovať. A navyše má v slovenskom vydaní od Absyntu nehorázne krásnu obálku!

4/5 


Jednorožca môžete sledovať na goodreads alebo na instagrame

You Might Also Like

0 komentárov

credits

header: drawing of a book: http://www.freepik.com/

Odporúčaný príspevok

lo-li-ta

V jednej ruke káva a v druhej Lolita, vydanie staršie ako ja sama a ten obal, ktorý si pamätám ešte z detstva. Nabokovova Lolita ve...

Celkový počet zobrazení stránky