lo-li-ta

21:43:00




V jednej ruke káva a v druhej Lolita, vydanie staršie ako ja sama a ten obal, ktorý si pamätám ešte z detstva. Nabokovova Lolita vedľa Solženicynovej Rakoviny, naša knižnica má kopu kníh,z ktorých som si mohla vyberať, ale Lolita tam na mňa čakala až príliš dlho. 




Možno ma tá Lolita nejako moc zasiahla a teraz mám pocit, že už žiadna kniha nebude dostatočne dobrá. Alebo že ja nikdy nebudem schopná písať tak, aby som sa vyhla tomu odpornému snaženiu vyčarovať niečo aspoň z polovice tak dobré, ako bola Lolita. Tá kniha pálila a tlačila na hruď, a ja som nevedela, či zaplakať nad obsahom alebo nad opismi. Nie je to prvá vec, ktorú som tento rok prečítala, ale je to prvá vec, ktorá ma tento rok dostala. A možno konečne narušila moju ľahostajnosť a pázdnotu, presne tú, čo ma tak nechutne žrala posledné dva týždne. Milujem, keď ma kniha nakopne k písaniu a nenávidím, keď sa spätne na to pozriem a uvedomím si, ako blbo a odporne sa snažím kopírovať iných autorov.

Prečo Lolita? Prečo zo všetkých tých kníh, čo som čítala, sa Lolita stala jednou z tých, čo sa naveky priviaže k môjmu srdcu? Desí ma to, lebo bude stáť na poličke vedľa Holdena a vedľa tých istých kníh, ktoré som čítala ako dieťa. 

Príbeh tak zvláštny, že keď si ľudia čítali prebal, boli zdesení a ja sa nečudujem. Naozaj, rozumiem a práve preto som ju chytila do rúk. Je vôbec ešte niekto, kto Lolitu nepozná? Komu aspoň to slovo neevokuje absolútne nič?  Samotný námet svojou kontroverznosťou priťahuje, chápem, ale nemyslím, že je to práve to, čo z Lolity robí výnimočnú knihu. 


Nabokov sa hral so slovami ako keby to bolo niečo jednoduché, ako keby mal namiesto krvi tisícky slov a písaním len potichu krvácal. Závidela som mu to, ten bastard vyčaroval na papieri niečo neskutočné, čo ma spaľovalo rovnako, ako Humbertova túžba po Lolite. Ešte viac som začala závidieť, keď som sa dozvedela, že knihu napísal po anglicky, čo vlastne ani nie je jeho materinský jazyk. Asi by som mala nájsť niečo, čo môžem s potešením skritizovať. Ale je vôbec možné vytknúť niečo, keď knihu nedokážete položiť ani cez hodiny bioĺógie? Som kritik a nájdem chybu asi aj tam, kde nie je, ale toto, toto má blízko k dokonalosti. Všetky veci, ktoré som nedokázala prekusnúť, sú len moja chyba. Stred knihy sa vliekol a trvalo mi pár dní, kým som sa cezeň napokon dostala, ale to všetko je len o mojej nedočkavosti. 

Toto vlastne nie je ani poriadna recenzia. Lebo na takéto knihy sa recenzie jednoducho nepíšu. Sú overené časom a mojou mamou (to musí stačiť). Buď sa páčia alebo nie, žiadne medzi neexistuje. Asi naozaj nie je pre každého stráviť hodiny čítaním polstránkových súvetí, ale ak to prežijete,  nečakajte a hoďte si Lolitu na popredné miesta svojho "toto si prečítam" zoznamu. 

(Čo vy a táto kniha?) 



You Might Also Like

1 komentárov

  1. Tedy takhle dokonale mě na tu knihu ještě nikdo nenalákal! Že si Lolitu chci někdy rozhodně přečíst, to vím. Jen mám trochu problém s tím že v knihkupectví aktuálně narážím jen na paperback a já k téhle knize prostě nesnesu jinou než pevnou vazbu. Asi se poohlédnu po antikvariátech, snad budu mít štěstí.

    Tvé nadšení je úžasně nakažlivé a já děkuju za připomenutí jednoho obřího knižního restu! :)

    OdpovedaťOdstrániť

credits

header: drawing of a book: http://www.freepik.com/

Odporúčaný príspevok

lo-li-ta

V jednej ruke káva a v druhej Lolita, vydanie staršie ako ja sama a ten obal, ktorý si pamätám ešte z detstva. Nabokovova Lolita ve...

Celkový počet zobrazení stránky