Keď je seriál lepší ako kniha

15:34:00

Photo © Netflix / Beth Dubber

Pred pár mesiacmi, konkrétne na konci marca, prišiel Netflix s ďalšou úspešnou novinkou. Tentoraz sa však nezameral na malé deti a záhadné zmiznutia, ale na tínedžerov, šikanu a samovraždu. V tomto bode už pravdepodobne tušíte, že dnes bude reč o 13 Reasons Why. 


13 Reasons Why (2017, USA, 12h 4min.)
Réžia:  Tom McCarthy, Gregg Araki, Helen Shaver,Kyle Patrick Alvarez, Carl Franklin,  Jessica Yu
Hrajú: Dylan Minnette, Katherine Langford,  Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler...
Scenár: Brian Yorkey, Elizabeth Benjamin
Príbeh už asi väčšina pozná - Hannah Baker po sebe zanechá audiokazety, zabalí ich do škatule a postará sa o to, aby sa po jej smrti dostali ku každému, ku komu sa dostať majú. Na kazety totižto nahrala dôvody, prečo sa zabila. Medzi týmito menami sa objaví aj meno Clay Jensen, hlavnej mužskej postavy príbehu. Clay mal Hannah rád, lepšie povedané, cítil k nej možno niečo viac. Postupne sa spolu s ním dozvedáme, ako to vlastne celé bolo a čo všetko viedlo k tomu, aby sa Hannah zabila. 


Kniha na druhom mieste

Natočiť seriál podľa knihy nie je nič prevratné. A ja som človek, ktorý väčšinou najskôr siaha po knihe a až potom sa dostane k jej filmovému či seriálovému spracovaniu. Zatiaľ som to nespravila ani raz naopak. Až pokiaľ som neobjavila 13 Reasons Why. 

Knižná predloha vyšla v roku 2007, avšak slovenského prekladu sa dočkala tento rok.  Mala som hneď niekoľko dôvodov, prečo som si knihu najskôr nechcela prečítať. (Rozhodne ich však nebolo trinásť.) Ukázalo sa, že všetky moje predtuchy ohľadom knihy boli pravdivé. 

Jay Asher totiž nie je najlepší spisovateľ na svete, neprekvitá originálnym používaním jazyka ani dokonalými opismi, zaručene sa nevyžíva v metaforách a tak je jeho písanie až bolestivo priame a také akési nejaké. Dokonca nevyniká svojím písaním ani medzi autormi Young Adultu. Ako omnoho lepšiu autorku stačí spomenúť napríklad Jandy Nelson a jej I'll give you the sun. Avšak Asher vie vybrať to podstatné, čo zaručuje čítaniu ľahký priebeh a kniha sa tak stáva omnoho atraktívnejšou pre viac ľudí, ktorých dlhé opisy a naťahovanie deja  odrádza od čítania. Možno preto sa kniha stala bestsellerom a len v USA sa predalo 2,5 miliónov  kópii. 

Keďže seriál mal veľmi dobré ohlasy, na ČSFD sa dokonca pýši 86% hodnotením, rozhodla som sa najskôr venovať svoj čas jemu. A dobre som spravila. Väčšina rozdielov medzi seriálom a knihou totiž jasné hovorí v prospech seriálu. 

13 Reasons Why (2007) Autor: Jay Asher Počet strán: 288 

Rozprávanie príbehu 


Začnem hneď na začiatku. Zatiaľ, čo v knihe sa hneď na prvých pár stránkach dozvedáme o tom, kto bude posledný človek na nahrávkach a čo sa stalo medzi Hannah a Clayom, seriál nás necháva hádať a domýšľať si. V knihe však čitateľ nedostane priestor na odhady, všetko je mu podané hneď a rovno pod nos. Avšak seriál poskytuje tohto miesta dosť - pomocou nejasných scén a ich prelínania, len sekundových zábleskov nám hovorí, že sa niečo stalo. Ale vieme len to - bolo to niečo. A nahrávky sa napokon dostanú k niekomu. Pozornému divákovi síce neujde, že meno sa dá zistiť omnoho skôr ako na začiatku trinástej epizódy, ale stále to nie je napísané veľkým červeným písmom a s výkričníkom na konci. 

Ďalšou odlišnosťou je uhol pohľadu na dianie. Jay Asher sa rozhodol pre ja-rozprávanie, čo v knihe fungovalo relatívne dobre, ale poskytovalo nám to len jednostranný pohľad na prežívanie a vnímanie celej situácie. A práve pri téme ako je samovražda sa mi zdá podstatné zahrnúť aj dopad na iných ľudí, nie len na jednu postavu. Napríklad na rodičov dieťaťa. To bolo však dosiahnuté v seriáli, ktorý sa pomocou lepšieho vykreslenia iných postáv dostal aj k prezentovaniu viacerých pohľadov. Ako príklad uvediem scénu, v ktorej Clay hovorí, že veci sa nestali presne tak ako ich Hannah opisuje v nahrávke a Tony mu veľmi trefne odpovedá: "Hovorí svoju pravdu." Seriál  spochybňuje rozprávača príbehu, nevieme teda či sa veci udiali presne tak ako ich popísala.  Okrem toho vidíme aj dopad na rodičov Hannah, na rodičov Claya, na celú komunitu. 

Lepšie vykreslenie postáv 


Problému filmu či seriálu, ktorý bol natočený podľa knihy býva, že často sa v nich nenachádza úplne všetko. To podstatné sa občas na obrazovku nedostane. Pri 13 Reasons Why je však problém opačný. Seriál zobrazuje omnoho viac ako kniha. Hlavným dôvodom bude hlavne formát seriálu, lepšie povedané trinásť 50 minútových dielov, ktoré jednoducho treba niečím zaplniť. A zaplnili to presne tým, čo knihe chýbalo - drámou, vzťahmi medzi tínedžermi, ďalším poukazovaním na šikanu či na problémy s prijímaním vlastnej orientácie. Dozvedáme sa tak napríklad viac o Clayovi, ktorý v knihe vlastne nezohráva žiadnu úlohu. Je len akýmsi panákom, ktorý sa buchol do dievčaťa a teraz plače nad jej hlasom a ľutuje veci, ktoré neurobil. Plytko vykreslená hlavná postava bola pre mňa v knihe úplne nezaujímavá a viac som sa tak sústredila na text napísaný kurzívou - text obsahu audiokaziet. 

Na druhej strane, viac sa dozvedám o Hannah, o jej vzťahu k poézii a napokon aj postupne o tom kedy a ako začala uvažovať o svojej smrti. Čo koniec koncov bolo na celom príbehu najdôležitejšie. 

Rozdiely medzi postavami by som mohla vymenovávať ešte dlho, dokonca aj rozdiely medzi jednotlivými scénami či celými príbehmi.  Ale sú dôležitejšie veci, ktoré 13 Reasons Why prinieslo.

Hovorme o tom 

V jednej z častí sa objaví scéna, v ktorej žiaci diskutujú o samovražde.  A ich reakcie sú presne také, ako by nemal nikdy počuť niekto, kto nad ňou uvažuje.  Teraz skúste porozmýšľať o tom, kedy ste  v škole počuli slová ako depresia, úzkosť. post-traumatický šok atď. Kedy niekto prišiel s prevenciou? Kedy vám niekto povedal ako spoznať niekoho v depresii? Vysvetlil nám vôbec niekto niekedy čo je depresia a ako sa s takým niečím vysporiadať? 

Raz, raz sme mali na základnej škole jednu hodinu o psychickom zdraví. A čo som si z tej hodiny odniesla? Stravuj sa zdravo a budeš v poriadku. Ďakujem za rady, teraz už budem vedieť čo mám spraviť, keď mi niekto povie, že často rozmýšľa o smrti. Dám mu šalát, možno bude potom všetko v poriadku. 

13 Reasons Why sa však, na moje prekvapenie,  odborným termínom a diagnózam vyhýba. Čo považujem za veľmi zvláštne. Hovorí síce otvorene o šikane, o sexuálnom obťažovaní, ale ani raz sa nedotkne slova depresia. Niektorí ľudia boli šokovaní z príliš obrazného znázornenia samovraždy (ktorý sa mimochodom líši od knihy ako spôsobom, tak zobrazením) a musím povedať, že aj mňa scéne smrti Hannah dostala. Ale chápem ich zámer - poukázať na tento problém. Ak niekto skonštatoval, že 13 Reasons Why idealizuje samovraždu, šialene sa mýlil. 

Seriál ale zanecháva vo mne ešte aj iný odkaz ako smrť nie je riešenie. Nikdy nevieme, čo ľudia okolo nás prežívajú, nevieme cez aké obdobie prechádzajú. Musíme sa k sebe správať lepšie, je jasný a na rovinu povedaný odkaz aj knihy, aj seriálu.  

Ako to celé zhrnúť? Na začiatku som 13 Reasons Why považovala za ďalšiu nafúknutú bublinu, za priemerný seriál ktorý bude len o zamilovanom chalanovi. Ale mýlila som sa. Zatiaľ čo seriál ponúka kvalitnú drámu s vybudovaným napätím, kniha je len akýmsi náčrtom.  Odporúčam preto venovať svoj čas pozeraniu, čítanie je druhoradé. To podstatné sa však dá nájsť v oboch. 














You Might Also Like

0 komentárov

credits

header: drawing of a book: http://www.freepik.com/

Odporúčaný príspevok

lo-li-ta

V jednej ruke káva a v druhej Lolita, vydanie staršie ako ja sama a ten obal, ktorý si pamätám ešte z detstva. Nabokovova Lolita ve...

Celkový počet zobrazení stránky